Kd inleder samarbete med Sjöbopartiet

Kristdemokraterna i Sjöbo kommun inleder nu ett samarbete med bland annat främlingsfientliga Sjöbopartiet.

– Vi har blivit utfrysta av de tre andra borgerliga partierna och då gjorde vi efter moget övervägande ett samarbete med barn- och ungdomspartiet och Sjöbopartiet. Det är ett rent valtekniskt samarbete som gör att vi får en större representation i nämnder och utskott, säger Lars Lundberg, ordförande för kristdemokraterna i Sjöbo.

Anser du att Sjöbopartiet är ett rumsrent parti?

– Jag har inga problem med Sjöbopartiet.

Sjöbopartiet bildades som en utbrytargrupp ur centern och partiet och dess före detta ledare Sven-Olle Olsson blev riksbekanta i samband med folkomröstningen 1988 när Sjöbos kommuninnevånare beslutade att inte ta emot flyktingar, ett beslut som senare har upphävts av kommunfullmäktige.

Främlingsfientligt part
Partiet är känt som främlingsfientligt och kämpar fortfarande för att Sjöbo inte ska ta emot flyktingar.

Från kristdemokraterna centralt tycker man det är olyckligt att kd i Sjöbo nu samarbetar med Sjöbopartiet. Man delar inte Lars Lundbergs åsikt om att Sjöbopartiet är rumsrent.

– Jag tycker att det är väldigt olyckligt att man har inlett det här samarbetet. Jag tror inte att våra väljare förväntar sig att kristdemokraterna i någon del av landet ska inleda ens ett valtekniskt samarbete med Sjöbopartiet eller partier liknande det, säger Göran Holmström, vice partisekreterare för kristdemokraterna.

Fortsätter trots kritik
Men trots kritiken från centralt håll väljer kristdemokraterna i Sjöbo ändå att fortsätta att samarbeta med Sjöbopartiet.

– Det är klart att man är lyhörd för vad riksorganisationen säger.

Men ni struntar ändå i det?

– Struntar i det...de har ju en rekommendation om att vi inte ska ha med Sverigedemokraterna att göra, men Sjöbopartiet är inte Sverigedemokraterna och då har vi gjort den här överenskommelsen och det är påskrivet och vi står för det vi har gjort, säger Lars Lundber.

David Rasmusson, SR Malmö
david.rasmusson@sr.se