Juryn fällde Expressen för förtal

Uppdaterad 17:03
Expressens chefredaktör Otto Sjöberg fälldes av juryn i tryckfrihetsmålet om förtal av skådespelaren Mikael Persbrandt. Juryns fällande innebär rätten fortfarande kan fria publiceringen.

Målet gällde Expressens artikel om att Mikael Persbrandt akut alkoholförgiftad hade tagits in på behandlingsklinik, vilket inte stämde.

Åklagaren hade yrkat på att ansvarige utgivaren skulle fällas för grovt förtal, men juryn ansåg inte att brottet var grovt, utan stannade vid rubriceringen förtal.

Margita Boström du har följt förhandlingarna i dag. Vad sade juryn?

– Man fällde alltså för förtal och inte för grovt förtal som åklagaren ville. Det innebär att skuldfrågan kommer att avgöras av rätten, tre domare som då kan fälla eller fria. Besked i det här kommer den 5 december, alltså exakt på årsdagen då Expressen publicerade artiklarna.  

Hur argumenterade Expressen?

– De har redan erkänt att artiklarna inte var sanna. Men deras argumentation går ut på att de hade alla anledning att tro att uppgifterna var sanna. Det på grund av de tidigare skriverierna av Persbrandts alkoholvanor. Otto Sjöberg själv berättade att de hade fått uppgiften från en säker källa och att de hade ringt till tio personer för att kontrollera det här. Men ingen av dem kunde bekräfta uppgifterna, men Expressen trodde på uppgifterna eftersom ingen sa att det inte var sant.  

Hur argumenterade Persbrandt och åklagaren?

– Åklagaren Tora Holst menade att det måste bli en fällande dom, annars kan man i framtiden publicera vad som helst bara på grundval av vad som tidigare publicerats. Det menar hon inte kan vara rimligt. Mikael Persbrandt själv avslutade rättegången genom att ställa en fråga till Expressens advokat, om varför han hela tiden pratade om Mikael Persbrandt som alkoholist. ”Hur vet du om jag är det eller inte”, frågade Persbrandt.

Får Expressens chefredaktör nu betala de rekordstora 500 000 i skadestånd som Persbrandt krävt?

– Det kommer att avgöras av de här tre domarna, om det kommer att bli ett skadestånd i överhuvudtaget.

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se