Åtrådd gitarrkopia på Sverigebesök

En världsberömd gitarr har kommit till Sverige. Eller i alla fall en exakt kopia av Eric Claptons svarta Fender Stratocaster, Blackie. Det är världspremiär för 275 dyra kopior och ett exemplar har kommit till Malmö.

Tänk dig en gammal svart elgitarr som någon försökt sätta eld på och sedan släpat efter en bil på en grusväg. Sedan vill man ha 200 000 kronor för den.

Varenda skavank på Eric Claptons orginalgitarr, till och med rosten, har kopierats. Det är en speciell företeelse i gitarrvärlden att människor är beredda att betala dyrt för nya gitarrer som ser väldigt gamla och slitna ut.

Tio miljoner för originalet
Gitarrerna kallas för relics, reliker, och marknaden är stor. Men priset på kopian av Eric Claptons Blackie, Gamle Svarten, är exceptionellt högt: 200 000 kronor.

Originalet, en ikon i musikvärlden, såldes på auktion för två år sedan för knappt tio miljoner kronor.

Musikbörsen i Malmö har lyckats köpa in det enda exemplar som kommit till Sverige och intresserade köpare från Belgien, Holland och England har redan hört av sig.

Som en litografi
Jocke Sandberg på Musikbörsen i Malmö liknar de nygamla gitarrerna vid litografier.

– Det är väl lite åt det hållet. Det är en skitbra gitarr, snygg på alla vis. Men det stora värdet är att det är en så pass begränsad upplaga, att den är certifierad. Man får till och med ett certifikat som Eric Clapton har skrivit på. Det är ju rätt fräckt, säger Jocke Sandberg.

Det är alltså ett certifikat som garanterar att det är en kopia?

– Ja, det är ju lite sjukt, kanske. Men så är det faktiskt. Det finns en marknad för det här. De ser ju fräcka ut fast det är ett helt nytt instrument. De är bra att spela på, banden är okej, ingenting sprakar och skramlar. Men den ser ut precis som en gammal cool gitarr. De flesta gillar väl när det är lite gammalt och slitet, på något sätt.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se