Moskéer angreps i Bagdad

Fyra sunnimuslimska moskéer angreps i dag, fredag, i Bagdad. Sannolikt en hämnd för bombangreppen i torsdags mot en shiamuslimsk stadsdel då mer än 200 människor dödades.

Det var bara en tidsfråga innan dagens anfall mot sunnimuslimska områden i Bagdad skulle komma. De senaste månaderna har shia- och sunnimuslimska milisgrupper regelmässigt vedergällt för den andra sidans blodsdåd.

I torsdags genomfördes en rad bombattentat i shiastadsdelen Sadr-staden, 202 människor dödades men siffran kan stiga, mer än 200 skadades och många av dem allvarligt.

Hämnden kom
I dag, fredag, kom hämnden. Väpnade grupper angrep fyra moskéer och bostadshus i sunniområdena i nordvästra Bagdad med granatgevär och kulspruteld och satte eld på byggnader.

Det finns inga officiella uppgifter om hur många som har dödats men en i lokalbefolkningen säger till nyhetsbyrån Reuter att han ensam räknade till åtminstone 18 döda och 24 skadade.

Risken är stor att det kommer mer av vedergällning, eller att den sunnimuslimska sidan kommer att hämnas tillbaka.

Utegångsförbud råder
Efter blodbadet i torsdags har det rått utegångsförbud i Baghdad, de enda som fått röra sig på gatorna är begravningssällskap, de flesta på väg till den heliga staden Najaf med offren från i torsdags.

Den politiska situationen i landet har också försvårats. Den radikale shiamuslimske ledaren Moqtada al-Sadr säger att hans rörelse, som har starkt stöd bland annat i Bagdad, kan komma att dra sig ur regeringen om premiärminister Nuri al-Maliki som planerat nästa vecka träffar USA:s president George Bush.

Moqtada al-Sadr anser att sunnimuslimernas al-qaidagrupper och USA har lika stor skuld till våldspiralen i Irak.

Sten Sjöström
sten.sjostrom@sr.se