Kött stoppade EU:s avtal med Ryssland

I Helsingfors har toppmötet mellan EU och Ryssland avslutats med en presskonferens. Mötet blev inte den start för ett nytt samarbetsavtal som ordförandelandet Finland arbetat hårt för.

Polen lade in sitt veto mot samtalen på grund av att Ryssland stoppat all köttimport från Polen. Också EU-kommisionens ordförande José Manuel Barroso kritiserade Ryssland under mötet.

– Jag ifrågasätter den ryska bojkotten av polskt kött. EU-kommissionen anser att den är oproportionell, sa José Manuel Barroso i Helsingfors.

Varnar för nya medlemmar
Han framförde kritiken till Rysslands president Vladimir Putin, som upprepade de ryska motiven till införselförbudet. Putin hoppades också att EU, med tanke på de nytillträdande medlemmarna Rumänien och Bulgarien, ser över sina rutiner så att det inte blir fråga om förbud för köttimport från hela EU efter nyår.

Det är den här frågan som omöjliggjort överläggningar om ett nytt partnerskapsavtal. Men, konstaterade president Putin, även om avtalet dröjer med ett sådan uppstår inget vakuum.

Gällande samarbetsavtal förlängs om inget nytt föreligger, påpekade också kommissionsordföranden Barroso.

Nordligt samarbete
Annars passade deltagarna på att på mer oförpliktande vis lufta några av sina favortiteman i den dialog som ändå pågår. President Putin nämnde vad han uppfattar som ”det spända” läget för de ryskspråkiga icke-medborgarna i Baltikum.

Båda sidor tog upp betydelsen av ett stabilt samarbete på energiområdet, och i brist på det stora samarbetsavtalet prisades det säravtal om ett samarbete mellan EU, Ryssland, Norge och Island inom den så kallade nordliga dimensionen som också skrevs under på fredagen. Det betyder bland annat 20 miljarder euro i olika miljöprojekt kring Östersjön, Barents hav och Kolahalvön.

Bengt Lindroth, Helsingfors
bengt.lindroth@sr.se