Ryssland slopar avgift för överflygning

Det kan bli ett lyft för internationell flygfrakt via norra Sverige till sist. I förhandlingar med EU har Ryssland gått med på att avskaffa de avgifter som Ryssland tar ut för överflygning.

1999 invigdes en av världens längsta landningsbanor på flygplatsen Kallax i Luleå. Projektet var dåvarande näringsminister Björn Rosengrens skötebarn.

Vad det handlade om var att locka de internationella fraktflygbolagen att mellanlanda för att tanka på vägen till Fjärran östern. En flygning till Kina eller Japan över norra ishavet är två timmar kortare än om man flyger över land längre söderut.

Miljoninvesteringar
Staten investerade under nittiotalet nästan hundra miljoner i att bygga ut landningsbanan på Kallax så att flygplatsen skulle kunna ta emot de största fraktflygplanen. Men det blev ingen framgång, de internationella flygtransportjättarna uteblev, bland annat på grund av avgifterna som ryssarna tog ut.

Det är bland annat som en motprestation för ett ryskt medlemskap i världshandelsorganisationen WTO som Ryssland nu har gått med på att slopa överflygningsavgifterna stegvis. De ska vara helt borta 2013.

Från början fanns det förhoppningar att flygfrakten skulle skapa hundratals arbetstillfällen i Luleå.

Bolag på sparlåga
Lennart Sandberg sitter i styrelsen för Kallax Cargo, det bolag som ska hantera fraktflyget på Kallax. Bolaget har gått på sparlåga sedan flera år. Men i och med dagens besked är han försiktigt hoppfull.

– Allt som gör att det blir billigare att flyga över Ryssland gagnar ju oss på lång sikt. Nu tar det väldigt lång tid innan de tas bort, 2013 är några år bort. Men det är naturligtvis ingen nackdel, säger Lennart Sandberg.

Lite talar för att bränslet kommer att bli billigare. Om du säger att det talar för er kanske det blir ett lyft för flygningar via norra Sverige?

– Ja, 2013 är ju några år bort. Men naturligtvis gagnar det oss.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se