Danska journalister i strejk

Nästan alla nyhetsprogram är inställda i det stora danska radio- och TV-bolaget Danmarks Radio på måndagen. Efter månader av resultatlösa avtalsförhandlingar har journalisterna gått i strejk.
Istället för lokala nyheter och program fick P4-lyssnarna i Köpenhamn höra en nödsändning med bara musik, och likadant var det i de andra kanalerna. Och det stora nationella nyhetsprogrammet Radioavisen var inte alls lika långt och fylligt som vanligt - istället läste chefer från radio och TV bara upp de viktigaste telegrammen. Bara repriser Likadant är det i TV – alla Danmarks Radios nyhetssändningar, sport och aktualitetsprogram har utgått tittarna får nöja sig med repriser och gamla filmer. Kvar blir bara nyheterna i danska TV2 som är ett helt annat bolag – några nationella nätverk av reklamradiostationer finns inte i Danmark. Hur länge den här situationen kommer att vara vet ingen. Journalistfacket har i månader med bland annat vilda aktioner kämpat emot Danmarks Radios lednings förslag om individuella löner och slopad kompensation för nattarbete, och för en vecka sedan röstade de 1 200 journalisterna vid bolaget med bred marginal nej till ett medlarförslag och strejk utlystes. Sympatiaktioner planeras Inga nya förhandlingar är heller planerade – men vi är beredda att förhandla när och var som helst, säger facket som kallat till stormöten på tisdagen. Och andra fackförbund överväger att varsla om sympatiaktioner.
Hans Zillén, Köpenhamn
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista