"Hedgefonder gör mer nytta än skada"

Svenska folket är världsmästare i att spara i fonder. Nu i höst har det varit mycket uppmärksamhet på en fondtyp som kallas hedgefond. Det är en fond som har kritiserats för att rent av vara farlig.

Men fördelarna är fler än nackdelarna, enligt vice riksbankschef Lars Nyberg.

– Vi har haft en stor internationell debatt om vi behöver mer regleringar i hedgefonderna, delvis till följd av ett par hedgefonder som  under åren gått omkull. Vi tycker att det finns anledning att peka på att hedgefonderna nog i grunden gör mer nytta än skada, säger han.

”Det kanske är dags att reglera hedgefonderna lite mer, efter flera miljardkrascher?” Så har debatten gått.

Miljardförluster
Den mest kända kraschen är Long Term Capital Management som kraschade 1998 och fyra miljarder dollar gick upp i rök. Nu i höstas kom en ny krasch när amerikanska Amaranth gick överstyr med sex miljarder dollar i förlust på några veckor.

En hedgefond är ursprungligen en amerikansk konstruktion. Det var en journalist som för 60 år sedan kom på hur han skulle kunna minska risken och tjäna pengar oavsett hur marknaden gick. Idag kan en hedgefond se nästan ut hur som helst.

Krav på mer kontroll
Men gemensamt är snabba beslut, lättflyktigt kapital, korta placeringar, högt belånade, säte i ett skatteparadis och svårkontrollerade av myndigheterna. Därav kraven på mer kontroll.

– Det finns hedgefonder som gör snabba rörelser i marknaden. Men poängen är att på det sättet bidrar de också väl till att marknaden fungerar. Att den information som marknaderna ger är rätt och att priserna blir korrekta och det hjälper faktiskt till att få en bättre riskhantering totalt sett. Jag har svårt att tycka att det är en felaktig väg, säger Lars Nyberg.  

I Sverige växer de snabbt, det finns ungefär 60 stycken att välja på. De har sex procent av sparandet motsvarande 85 miljarder kronor. Frågan är om en småsparare ska chansa?

– Det finns så kallade ”funds in funds” , det vill säga hedgefonder som investerar i flera hedgefonder Det tror jag kan vara intressant för småsparare, säger Lars Nyberg.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se