Datachip hjälper vid akutsjukvård

Ett helt nytt sätt för sjukvården att snabbt få fram personuppgifter och patienters sjukdomshistoria prövas nu i Ulricehamn i Västergötland. Ett litet svenskt företag har tagit fram tekniken där testpersoner utrustas med ett datachip. Med hjälp av en dator i ambulansen kan personalen snabbt få information om patienten och tjäna värdefull tid.

Ambulanssjuksköterskan Henrik Larsson i Ulricehamn visar upp den lilla handdator han numera har med sig i ambulansen. Datorn kan känna av ett litet chip som patienten bär med sig i till exempel ett kort eller halsband och som är kopplat till en databas med uppgifter om identitet, tidigare sjukdomar och mediciner.

Uppgifterna skickas i förväg till en dator på sjukhuset i Borås tillsammans med ambulanspersonalens egna bedömningar. Men uppgifterna kan komma till användning redan i ambulansen.

– Man kan få information om patienten är till exempel diabetiker, lider av epilepsi eller har andra svåra sjukdomar som kan vara intressant för oss i ett akut skede, säger Henrik Larsson.

Fungerar som id-nyckel
Tekniken bygger på att privatpersoner mot en avgift erbjuds lägga in uppgifter om sig själva i databasen. Chippet i sig innehåller inga vårduppgifter utan fungerar som en slags id-nyckel. Ungefär som en minijournal man alltid bär med sig. Idag kan det ta tid att få fram viktiga uppgifter om en patient som kanske är medvetslös.

Tommy Andersson som är chef för akutvården i Borås som deltar i försöket har stora förhoppningar.

– Det är framför allt patienter som vi inte har någon kännedom av, som kanske kommer från andra områden. Då kan vi få information om dem ganska lätt och enkelt. Den andra biten är att vi får information om sjukdomar som kan vara värda att veta när vi tar emot dem på akutmottagningen, säger han.

Vad kan det betyda för behandlingen?

– Snabbare och korrekt behandling. Det kan innebära att man räddar liv, säger Tommy Andersson.

Stort intresse för tekniken
Bakom försöket finns det lilla svenska företaget First Aid Profile som redan tecknat avtal med ett antal arbetsgivare i Ulricehamn som nu erbjuder sina anställda att registrera sig.

Förhandlingar pågår också med kommunens äldreomsorg, och pensionärsorganisationer. Även ett par större arbetsgivare som Vägverket och ett försäkringsbolag har visat intresse.

Försöket i Ulricehamn som beräknas vara i full gång om några veckor är det första i Sverige. Men Björn Olsson som är vd för företaget räknar med att utvidga försöket nästa år i övriga Västsverige.

– Intresset är stort. Det här är en rätt omfattande sak, det tränger in i integriteten och i olika samhälleliga aspekter. Så det går kanske inte så fort som vi hoppats, men intresset är stort. Vi har inte blivit avfärdade någonstans, säger Björn Olsson.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se