Fransk ambassadör utvisas från Rwanda

I dag, lördag, utvisas Frankrikes ambassadör och hela ambassadpersonalen från Rwanda. Samtidigt bryter Rwanda alla diplomatiska förbindelser med Frankrike. Det beslutet fattade Rwandas regering, sedan en fransk domare anklagat Rwandas president för att ha mördat den förre presidenten.

Den 6 april 1994, återvände Rwandas Hutupresident från Tanzania, där han skrivit under ett fredsavtal med Tutsirebeller.

På väg in till flygplatsen i Kigali, sprängdes planet, troligen nerskjutet. Planet flögs av en fransk besättning.

Mindre än en timme senare startade det planerade folkmordet, där 10 000 människor, mestadels från Tutsibefolkningen, dödades varje dag under tre månaders tid.

Stoppades av Tutsirebeller
Folkmordet stoppades av Tutsirebeller, under ledning av Rwandas nuvarande president Paul Kagame, och den extrema Hutumilisen flydde in i grannlandet Kongo.

Världen ställde upp på Rwandas återuppbyggnad och försoning, förutom Frankrike som också anklagades för att ha militärt tränat Hutumilisen. Och som också låtit misstänkta krigsförbrytare ta sin tillflykt till Frankrike, vilket upprört Rwandas ledning.

Men samtidigt stämde franska släktingar till flygplansbesättningen Rwandas regering för att ha skjutit ner presidentplanet. Och den fejden mellan de båda länderna har pågått i tolv år nu.

Vill att tribunal åtalar Rwandas regering
Frankrike har velat att den internationella krigsförbrytartribunalen för Rwanda, skall åtala Rwandas regering, vilket tribunalen bryskt har avvisat.

Dels med skäl att enskilda regeringar inte skall lägga sig i tribunalens arbete, dels med skälet att ett nedskjutet plan knappast var orsaken till ett folkmord som var väl planerat månader i förväg.

Men när nu en välkänd terroristdomare i Frankrike utfärdar en häktningsorder på nio ledande rwandier, president Kagame undantas bara för att han har immunitet som varande president enligt fransk lag, så rann sinnet hos Rwandas regering. Därför utvisas Frankrikes ambassadör, och alla förbindelser med Frankrike avbryts på måndag.

Mysteriet med det störtade planet kvarstår. Blev det nedskjutet, fanns det en bomb ombord? Vad hade Tutsirebellerna att vinna, när det påskrivna fredsavtalet fanns ombord? Och vad hade den extrema Hutumilisen att förlora, när deras moderate president, försökte försona Hutuer och Tutsis? Svaren hittills, är bara spekulationer.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se