Yttrandefrihet i musik uppmärksammas i Istanbul

I Istanbul i Turkiet pågår en konferens om yttrandefrihet. Men till skillnad från de flesta andra tillfällen då yttrandefrihet diskuteras så handlar det den här gången inte om det skrivna eller talade ordet. Konferensens tema är istället musikcensur.

Det handlar om allt från den kurdiske sångaren Ferhat Tunc, som i många år hindrats att fritt sjunga regeringskritiska sånger i sitt hemland Turkiet, till det amerikanska rockbandet Dixie Chicks som svartlistades sedan de uttryckt sig nedsättande om USA:s president George Bush.

”Musiken glöms ofta bort”
Marie Korpe, som är chef för Freemuse, organisationen som står bakom konferensen, säger att musik ofta glöms bort när man talar om yttrandefrihet.

– Musik har lite mer setts som kultur och underhållning, och det kanske man inte tar på lika stort allvar som det som är tryckt på svart och vitt, säger hon.

Censuren sker i olika former
Censur av musik sker i olika former och över hela världen, från USA till Iran, från bannlysta ravefester i Storbritannien till kontroverser kring kompositören Wagner i Israel. Men i år är fokus på värdlandet Turkiet. Sångaren Ferhat Tunc säger att han, som regeringskritisk, kurdisk musiker har haft stora problem.

– Under mina 25 år som musiker har mina konserter ställts in och jag har fängslats fler gånger, två tre dagar i taget, säger Ferhat Tunc.

Snart ska han återigen infinna sig i rätten, men han säger att klimatet vad gäller yttrandefriheten ändå har blivit mycket bättre i Turkiet de senaste åren.

– Det är inte alls lika illa som för tio år sedan, mycket har förbättrats tack vare Turkiets vilja att närma sig EU, säger Ferhat Tunc.

Caroline Salzinger, Istanbul
caroline.salzinger@sr.se