Exilryss pekas ut som ansvarig för mord

Ryska medier rapporterar nu att det var ett ovanligt radioaktivt ämne som dödade exilryssen Alexander Litvinenko i London. Men Litvinenkos anklagelser mot president Vladimir Putin viftas bort. Istället riktas anklagelserna mot en annan exilryss, Boris Berezovskij.

I den ryska tv-kanalen NTV rapporteras om att brittisk polis hittat spår av det radioaktiva ämnet polonium 210. Men ingenting sägs om västs rapportering om hur den döde agentens sista ord i ett brev lästes upp av en god vän eller hans far känslosamma kommentarer från London.

Visar bilder på Litvinenkos hus
Istället visas många bilder från det hus där Alexander Litvinenko levde med sin hustru och tioårig son. Och det är bilder som får många ryssar att dra sina egna slutsatser: ”Hur kunde en politisk flykting ha råd med ett sådant hus och en sådan bil.”

Tankar som gör det lättare att köpa den version som nu säljs officiellt i Ryssland: ”Det är inte Kreml eller säkerhetstjänsten som tagit livet av Litvinenko. Istället är det antiryska krafter”.

Exilryss pekas ut
En del pekar direkt ut Boris Berezovskij, som också lever i exil i London, som ansvarig.

Ett led i en kampanj för att svärta ned Ryssland sade ryska utrikesutskottets ordförande Kostantin Kosatjov i fredags kväll, och liknande ord hördes från både Putin och andra höga ryska företrädare i Helsingfors.

Mer sansade ickeofficiella röster har svårt att inte koppla förgiftningen till mordet på Anna Politkovskaja. Kanske är båda fallen ett uttryck för den maktkamp som redan börjat i Kreml inför presidentvalet 2008.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se