Allt fler krogar serverar alkohol

Antalet restauranger som får sälja öl, vin och sprit har fyrdubblats under de senaste trettio åren och ökningen är störst i Stockholm. Folkhälsoinstitutets generaldirektör Gunnar Ågren är bekymrad över utvecklingen.

Gunnar Ågren är bekymrad för att en överetablering kan göra att det fuskas med regler och bestämmelser.

– Det är ett problem eftersom att det kan bli en överetablering av krogar. Det innebär att det kan finnas frestelser att inte följa de regler som gäller, och det är också det man ser tyvärr, säger Gunnar Ågren.

Över 10 000 krogar
Vid slutet av sjuttiotalet fanns det omkring 2 500 ställen med utskänkningstillstånd i Sverige, i dag finns det över 10 000 stycken.

Det finns flera förklaringar till att krogarna är fler än någonsin. Det har blivit lättare att få utskänkningstillstånd. Svenskarna har fått en ny krogkultur där man oftare går ut och många fler väljer också att bli krögare, säger Jackie Nylander som sitter i socialförvaltningens utskänkningskommitté i Stockholm.

– Dels har ju människorna börjat gå ut och umgås på stan på ett annat sätt, och samtidigt har många sett sin möjlighet att starta sin egen verksamhet och få sitt jobb, säger han.

”Betyder inte ökad alkoholkonsumtion”
Under senare år har alkoholkonsumtionen ökat men Folkhälsoinstitutets generaldirektör Gunnar Ågren menar att man inte kan sätta likhetstecken mellan fler krogar och ökat drickande.

– Nej, det kan man inte göra eftersom många av de här krogarna har en väldigt liten omsättning. Fler krogar behöver därför inte automatiskt innebära att det dricks mer alkohol i samhället, säger han.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se