Inget klart besked från Jämtin

Förra biståndsministern Carin Jämtin gav inget klart besked om hon kan tänka sig att bli ny partiledare för socialdemokraterna när hon frågades ut i Ekots lördagsintervju.

Hon upprepade att hon trivs med att leda socialdemokraterna i Stockholm, men sade att hon var glad över att tidningen Aftonbladet och Göteborgs inflytelserika kommunalråd Göran Johansson vill se henne kandidera till partiledarposten.

Ekots inrikespolitiska kommentator Inger Arenander, är det här ett nej från Jämtin till partiledarjobbet?

– Hon berättar bara fakta. Hon är oppositionsledare i Stockholm och valberedningen har inte frågat henne ännu, så allt är fortfarande öppet.

Hur ligger Jämtin till?

– Carin Jämtin är en av flera tänkbara andrahandskandidater, om man får säga så. Hon ligger bra till i partiet, det är många som gillar henne och det är många som tror att hon kan innebära en nytändning för socialdemokraterna.

Var står Carin Jämtin politiskt?

– Hon har förts fram av en del som menar att hon skulle vara en vänsterkandidat, men det finns inget av det som hon sa i dag som tyder på det. Hon sa till exempel att hon är positiv till ett svenskt medlemskap i EMU och hon sa att hon kunde tänka sig att samarbete åt båda hållen över blockgränsen. Hon är ung och har en internationalistisk prägel, hon är intresserad av miljöfrågor och ses som en modern ledare av många inom socialdemokraterna. Man skulle kunna säga att hon är fackets kandidat. Det är hon ju inte än, men det finns en välvilja mot henne från fackligt håll.

Hur mycket gäller det här partiledarvalet politisk inriktning och hur mycket gäller det personlighet?

– Socialdemokraterna själva vill hävda att det inte handlar om politik utan om ledarskap och vilken typ av ledarskap. Det har pågått diskussioner om olika konstellationer, men det handlar nog mycket om både politik och ledarstil.

Det har ju kommit kritik från socialdemokraterna att det är en luddig process som pågår. Hur ser den fortsatta processen ut?

– Det är en egendomlig process kan man tycka, att man ska välja en partiledare och de som ska välja inte vet om kandidaterna ställer upp och vilken politisk linje de vill driva. Den partimedlem som ringer Carin Jämtin och får veta om hon vill vara partiledare eller inte, kanske offentliggör detta, och då får vi veta det.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se