Rumsfeld anklagas för fångkränkningar

USA:s förre försvarsminister Donald Rumsfeld anklagas för att ha vetat om och tillåtit kränkande behandling av fångar i Abu Ghuraybfängelset i Irak.

I en intervju för den spanska tidningen El Pais säger den kvinnliga före detta amerikanska brigadgeneralen Janis Karpinski att det var USA:s försvarsminister Donald Rumsfeld som beordrade tortyr av fångar. Tvinga fångar stå upp under flera dygn i sträck, bryt ner dem genom hindra dem från att sova natt efter natt, kedja dem i obekväma kroppspositioner tills de är samarbetsvilliga.

Karpinski påstår att hon fått en skriftlig order med bland ammat detta innehåll och att den var undertecknad av Donald Rumsfeld. Försvarsministerns namn stod signerat för hand och med samma handstil hade han antecknat i marginalen: ”Se till att det här genomförs”.

Om hennes uppgifter stämmer har USA:s försvarsminister undertecknat dokument som klart strider mot Genèvekonventionerna.

Karpinski hävdar också att hon fått order att vissa fångar inte skulle registreras.

Janis Karpinski degraderades efter Abu Ghuraybskandalen i Irak. Men har bland annat i en bok hävdat att hon och fångvaktare på lägsta nivå utsågs till syndabockar för att dölja den systematiska tortyr som främst utfördes av underrättelsetjänsterna och som beordrats av USA:s högsta ledning.

Thomas Nordegren
thomas.nordegren@sr.se