Sarakozy vill stoppa fotbollsvåldet

I Frankrike har det efter nedskjutningen av en supporter till fotbollsklubben Paris Saint Germain i torsdagskväll uppstått en het debatt hur våldet på arenorna ska kunna stoppas. Inrikesministern Nicolas Sarakozy gjorde i lördags starka uttalanden mot huliganer.

– Vi vill inte längre ha några rasister på arenorna, inga nazihälsningar eller vrål när en färgad spelare rör bollen. Nu vill vi tömma läktarna på dessa personer, sa Nicolas Sarkozy, som själv stödjer just laget Paris Saint Germain.

Alla ska inte kunna få biljetter
Han beslutade att biljetter till kortsidorna på lagets hemmaarena Parc des Princes i fortsättningen endast ska säljas till klubbarnas officiella supporterorganisationer, ofta är huliganerna inte med i dessa.

– Vi ser hellre helt tomma läktare än att de fylls med oönskade personer, sa inrikesministern.

Det var i torsdags, som en anhängare av klubben PSG sköts ihjäl av en polis efter en Uefacupmatch mot ett israeliskt lag. De franska spelarna hade förlorat, och en grupp missnöjda supporters omringade en israelisk supporter och skrek rasistiska och antisemitiska slagord. En svart, civilklädd polis ingrep, men blev själv attackerad.

Paris åklagare, Jean-Claude Marin, säger till tv att polisens dödande skott avlossades i självförsvar. Andra ställer frågan varför den svarte polisman lämnades helt ensam i denna prekära situation.

Signalerar förändringar
Supportern som dog var 25 år och medlem i gruppen ”Boulogne boys”, en samling PSG-fans kända för sina högerextrema åsikter. Sarkozy signalerar nu ändringar så att denna typ av organisationer ska kunna upplösas, vilket inte går i dag. 

Fransk tv, radio och medier har slagit upp händelsen stort i flera dagar. Tidningen Liberation skriver att laget Paris Saint Germain inte bara är i kris på plan utan också på bänken.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se