"Dab-radion har ingen framtid"

De digitala radiosändningarna i systemet Dab som Sveriges Radio genomför kommer inte att bli framtidens radio. Det säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth. Hon säger att det inte finns någon framtid för Dab-radion.

– Den frågan avgjordes redan av den förra regeringen. Införandet av Dab-radio skulle innebära att alla skulle behöva köpa nya radioapparater, utöver de här nya boxarna som man behöver till sin tv-apparat. Det hade inte varit ekonomiskt eller politiskt möjligt, säger Lena Adelsohn Liljeroth.

Stoppades i vintras
Det var i vintras som den socialdemokratiska regeringen stoppade utbyggnaden av Dab, digitalradion.

Den har kostat flera hundra miljoner kronor men bara fått få lyssnare.

För att lyssna måste man ha en digital radioapparat. Men Sveriges Radio sänder fortfarande i Dab över storstadsområdena.

På väg att ersättas av Dab2
Enligt kulturministern finns det också en diskussion om den tekniska kvaliteten på Dab. Dab är på väg att ersättas av Dab2 eller DMB som den också kallas.

– Om det här är en bra tekniskt lösning tvistar ju många. En del länder har gått över till Dab, men de har haft lite andra förutsättningar. Men det är klart att det på sikt kommer en digitalisering av radio, men hur den ska se ut vet inte jag, säger Lena Adelsohn Liljeroth.

Men Dab är uteslutet även för den sittande regeringen?

– Ja, jag har inte tolkat det annorlunda. Det är knappast en fråga som det går att väcka liv i igen.

Jesper Lindau
jesper.lindau@sr.se

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se