Svalt intresse för lokalval i Polen

På söndagen äger andra omgången av lokalvalen i Polen rum. Den första omgången blev ett svidande nederlag för den konservativa regeringens koalitionspartier. Valdeltagandet är mycket lågt.

– Tänker ni gå och rösta i dag, frågade jag på söndagsmorgonen en granne som också var ute och rastade sin hund.

– Va, är det val nu igen, blev det typiska svaret.

I första omgången av lokalvalen deltog inte ens varannan polack.

Gäller borgmästarposter
Dagens val gäller enbart vilka som ska bli borgmästare där det i första omgången inte fanns någon klar segrare. Störst intresse tilldrar sig borgmästarvalen i prestigefyllda Warszawa och Kraków. Valet ses som en temperaturmätare på hur trepartiregeringen ligger till.     

För två veckor sedan gick det riktigt illa. Ärkekonservativa Polska familjeförbundet fick inte nödvändiga fem procent och kommer inte att representeras i de lokala beslutorganen.

Partiets tal om att ändra abortlagen bestraffades av väljarna. Även populistiska bondepartiet Självförsvar gick det dåligt för och klarade knappt femprocentspärren.

Tredje politisk kraft
Däremot dök vänstern upp som en tredje politisk kraft efter regeringspartiet Lag och Rättvisa och liberala oppositionspartiet Medborgarplattformen.

Av de hittills valda borgmästarna är en klar majoritet oberoende kandidater, också det en indikation på föraktet för partipolitiken.

Kjell Albin Abrahamson, Warszawa
kjell_albin.abrahamson@sr.se