Protester mot påvens besök i Turkiet

I Turkiets största stad Istanbul demonstrerade mer än 20 000 människor på söndagen, mot påven Benedictus XVI:s planerade besök i landet.

Söndagens protester är de största hittills, och många demonstranter hade rest långt för att visa sitt missnöje.

– Vi vill inte att påven kommer, det är viktigt för oss, säger Meryem Kaya som har rest de 90 milen från Erzurum i östra Turkiet.

”Pope go home” och ”Vi är mot korsfararna” står det på folkmassans plakat. Organisatörerna, det islamistiska salighetspartiet, hade i förväg uppgett att en miljon människor skulle demonstrera, men polisen uppskattar att strax över 20 000 samlades i centrala Istanbul.

Uttalande väckte känslor
Det som har gjort påvens förestående besök så kontroversiellt i Turkiet är hans omstridda uttalande om islam och profeten Muhammed för några månader sedan. Påven citerade då en kristen kejsare som på 1300-talet sade att Muhammed spred islam med svärdets hjälp.

Påven har sedan dess beklagat de upprörda känslorna som uttalandet orsakade, men han har inte bett om förlåtelse och de demonstrerande i Istanbul kräver en ursäkt.

”Når inte upp till förre påven”
Många säger att den nuvarande påven inte är för dialog mellan religionerna på samma sätt som hans föregångare. En kvinna i folkmassan säger att Benedictus den 16:e inte når upp till skosulorna på påven Johannes Paulus.

– Jag hoppas att planet med påven störtar, säger kvinnan som inte vill uppge sitt namn.

Caroline Salzinger, Istanbul
caroline.salzinger@sr.se