Hopp om fredsförhandlingar väcks i Gaza

Trots att söndagens överraskade vapenvila mellan Israel och palestinierna brutits med nya palestinska raketattacker, kommer signaler om att detta kan vara ett första försiktigt steg mot återupptagna fredsförhandlingar.

Invånare i de två utsatta städerna, Beit Hanoun i Gaza och Sederot i Israel, reagerade med luttrad försiktighet.

En 63-årig man i Gaza sade att erfarenheterna av tidigare eldupphör inte gjorde honom optimistisk, men att han ändå skulle börja reparera sin sönderskjutna livsmedelbutik. Medan en 10-årig israelisk skolflicka i Sederot hade svårt att tro på palestinierna när dagens raketregn började redan en halvtimme efter eldupphör.

Ledare under hård press
Pessimister i Mellanöstern har sällan anledning att bli besvikna, men den här gången tycks ledare på båda sidor vara under hård press att få vapenvilan att hålla.

Den palestinske presidenten har skickat ut 13 000 säkerhetssoldater att patrullera Gazas gränser för att stoppa raketbeskjutning och Israels premiärminister Ehud Olmert lovar att Israel kommer att visa återhållsamhet de närmaste dagarna för att ge vapenvilan en chans.

Olmert sade också att ett eldupphör kan bana väg för verkliga förhandlingar om fred mellan Israel och palestinierna.

Kom som en överraskning
Nyheten om vapenvilan kom som en överraskning. Och det är oklart om den enbart är ett resultat av våldströtthet hos parterna, eller om utomstående krafter tvingat fram överenskommelsen. USA:s president George Bush väntas anlända i Mellanöstern i nästa vecka.

I lördags sade Hamas politiske ledare, Khaled Mashal, att han var beredd att satsa sex månader på fredssamtal med Israel i syfte att upprätta en palestinsk stat på Västbanken och Gaza, men hotade med en tredje intifadan om förhandlingarna strandade.

Cecilia Uddén, Beirut
cecilia.udden@sr.se