Egna besiktningsmän får inte användas

Sveriges största småhustillverkare, Älvsbyhus, har fällts i Marknadsdomstolen. I åratal har företaget använt besiktningsmän som varit anställda i företaget. Efter hot om böter tvingas nu Älvsbyhus ändra villkoren.

Älvsbyhus, som byggde nära 1 600 småhus förra året, och som har en omsättning på drygt en miljard kronor har åkt på en riktig smäll i Marknadsdomstolen.

I åratal har företaget använt sig av egna anställda besiktningsmän. Det avtalsvillkoret förbjuder nu Marknadsdomstolen, annars hotar böter på en halv miljon kronor varje gång det upprepas.

Välkomnar domen
Det är Egnahemsägarnas riksförbund som fått Älvsbyhus på fall. Och Konsumentverkets bostadsexpert Sverker Thorslund, välkomnar Marknadsdomstolens utslag.

– Har man en besiktningsförrättare som är anställd blir det som man förr sa att sätta bocken till trädgårdsmästare därför att besiktningen är till för att se till huset är rätt. Om det sedan är fel ska det felet fixas av just husföretaget eller entreprenören, säger han

Älvsbyhus är inte ensamt om att ha besiktningsmän vars opartiskhet kan ifrågasättas. Det här missar många husköpare, säger Sverker Thorslund. De ser husköpet som att förverkliga en dröm, och glömmer bort att vara kritiska.

– Många lusläser inte avtal och ställer inte krav och säger att det där villkoret stryker vi annars köper jag ett annat hus. Att vara medveten konsument när man gör sitt livs val tar emot för många.

Anlitar nu en konsultfirma
Nu ändrar sig Älvsbyhus om sina besiktningsmän. I stället ska man anlita en konsultfirma som tar hand om detta.

Men Älvsbyhus vd Donald Johansson blev besviken när han ringde till Marknadsdomstolen för att få detta godkänt. Då fick han höra att Marknadsdomstolen inte är rådgivande utan bara en dömande instans.

– Domstolen vet alltså vad jag inte får använda, för det har den sagt i en dom, men den kan inte hjälpa mig att få till det som jag kan tillåtas att använda. Sannolikt krävs det väl dessvärre ytterligare en tvist med någon som klargör huruvida vi nu använder någonting som Marknadsdomstolen kan godkänna, säger Donald Johansson.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se