Correa hävdar seger i Ecuador

Enligt flera snabbräkningar segrade vänsterkandidaten Rafael Correa stort i söndagens presidentval i Ecuador. Han kommer att få det svårt att uppfylla sina löften, eftersom hans parti inte har en enda representant i parlamentet.

Under hela sin valkampanj var Rafael Correa skoningslös i sin kritik av Ecuadors elit, den politiska, ekonomiska och juridiska, de som alltid suttit vid makten.

– Vi måste bygga ett nytt land, var ett av hans stridsrop.

Metoden för det är, enligt Correa, att kalla samman en konstituerande församling för att skriva en ny författning, precis som Hugo Chavez gjorde i Venezuela och Evo Morales i Bolivia.

Chavez förebild
I Venezuela gick det som planerat och den nya författningen är nu grunden för vad Hugo Chavez kallar en socialistisk revolution för vårt århundrade.

I Bolivia, däremot, är den konstituerande församlingen fortfarande, tre månader efter dess invigning, helt paralyserad.

Den är, mer än något annat, en symbol för landets djupa splittring.

Starkt stöd
I Ecuador har kravet på en konstituerande församling stort stöd.

Det var ett av de krav som fördes fram när den förre, valde presidenten Lucio Gutierrez tvingades bort efter omfattande folkliga mobiliseringar.

Men hur Rafael Correa ska bära sig åt är långt ifrån klart.

Hans parti ställde inte upp med några kandidater till parlamentet och han kan därför inte räkna med något självklart stöd där.

Motståndaren styr parlamentet
Det är till och med möjligt att det blir Correas motståndare i presidentvalet, Ecuadors rikaste man, banankungen Alvaro Noboa, som nu förlorade för tredje gången, som kommer att kontrollera parlamentet tillsammans med just Lucio Gutierrez, vars parti gjorde överraskande bra ifrån sig i parlamentsvalet.

Det är minst av allt någon lätt sits den nye presidenten hamnar i.

Rafael Correa kommer att försöka neutralisera parlamentet genom att luta sig mot de sociala rörelserna, men det är knappast någon garanti för att lyckas.

Det är Ecuadors egen historia full av exempel på.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se