Drusledaren Jumblatt fruktar för sitt liv

Efter ministermordet i Libanon i förra veckan fruktar drusledaren Walid Jumblatt och många andra antisyriska politiker och journalister för sina liv.

I helgen godkände den västvänliga regeringen planer på en internationell tribunal om mordet på den förre premiärministern Rafik Hariri.

– Den syriska regimen kommer att göra vad som helst för att stoppa den internationella tribunalen om mordet på Hariri. Syrien har en lång historia av politiska mord i vårt land, säger Walid Jumblatt, vars egen far mördades 1977.

Jumblatt är en av de mest frispråkiga av Syrienmotståndarna.

Levande måltavla
I Beiruts Hizbollahtäta södra förorter kallas han Ormen, men här i den hårt bevakade Jumblattfästningen, i bergen ovanför Beirut, säger man sorgset att han är en levande måltavla.

Libanon är skarpt uppdelat i pro-syrier och anti-syrier med shiamuslimska Hizbollah på ena sidan och kristna druser och sunnimuslimer på den andra.

Sedan mordet i tisdags har ingen sida ansträngt sig för att överbrygga klyftan och beskyllningarna fortsätter att hagla.

Ordkriget fortsätter
Hizbollah hotar med massdemonstrationer men säger inte när. Tidpunkten ska bli en överraskning.

De anklagar regeringen för att styras av USA och Israel, medan den antisyriska regeringskoalitionen beskyller Hizbollah för att gå Syriens och Irans ärenden.

Walid Jumblatt tror inte att Libanon står inför ett inbördeskrig.

– Det skulle för all framtid förstöra Hizbollahs prestige om de vänder sina vapen från Israel mot den libanesiska befolkningen, säger han.

Minska risken
Men alla libaneser är övertygade om att fler politiska mord väntar. Flera ministrar övernattar på premiärministerns kansli av rädsla för att röra sig på gatorna.

En antisyrisk journalist jag möter berättar att han brukar lägga sig på marken för att titta efter bomber under sin bil.

– Jag inser hur meningslöst det är. Om de ser mig kan de skjuta eller utlösa sprängladdningen medan jag ligger under bilen och letar.

Cecilia Uddén, Beirut
cecilia.udden@sr.se