V i riksdagen vill bli mer vänster

En stor del av vänsterpartiets riksdagsgrupp är utbytt efter valet och nu hoppas många på att kunna driva en tydligare vänsterpolitik i opposition.

Mer än hälften av vänsterpartiets riksdagsgrupp är utbytt efter valet, samtidigt som partiet förlorade 8 av sina 30 riksdagsmandat.

Flera namnkunniga vänsterpartister, som skötte samarbetet med socialdemokraterna, finns inte kvar i riksdagsgruppen där en del ledamöter ser fram mot att kunna driva en tydligare vänsterpolitik i opposition.

Hans Linde är ny i gruppen och vänsterpartiets nye utrikespolitiske talesman.

– Vänsterpartiet är ett brett parti och den bredden finns fortfarande kvar i riksdagsgruppen. Vi har inte varit eniga i alla våra diskussioner men vi har haft väldigt konstruktiva och bra diskussioner. Fram till valet satt ju några av våra främsta kritiker i vår egen riksdagsgrupp, men de har valt att lämna nu och det gör ju att arbetet blir lättare. Även om den politiska bredden finns kvar, säger han.

Hans Linde, som var vice ordförande i Ung Vänster när Ali Esbati var ordförande, vill inte diskutera om den nya riksdagsgruppen rört sig vänsterut i förhållande till den gamla. Själv försvarar han partiets kongressbeslut och är klar över vilka frågor han vill driva.

– Att vi får hem den svenska truppen från Afghanistan, att vi får ett fritt Palestina och att vi för en kraftfull politik mot USA:s ockupation mot Irak. Jag vill också lyfta upp frågorna om sexuellt likaberättigande, säger han.

Ny ekonomisk-politisk talman
Ulla Andersson, tidigare kommunalråd i Gävle, är ny att föra vänsterpartiets ekonomisk-politiska talan i riksdagen.

Ulla Andersson är också en av dem som skrev underlaget för vänsterpartiets nya ekonomisk-politiska program.

Inga privata alternativ i vård, skola eller omsorg, återreglering av post, tele och järnväg och högre skatter för rika och företag, är frågor hon vill driva.

– Vad vi har gjort nu är att ta bort avdragsrätten för de med höga inkomster. Det är något jag tycker är fullt möjligt. Jag tycker också att samhället ska få större del av de vinster företagen gör. Sedan tycker jag att vi ska höja skatterna för de med hög inkomst, säger hon.

Det här skiljer sig delvis från företrädaren som ekonomisk talesman, Lars Bäckström, som skötte budgetförhandlingarna med den socialdemokratiska regeringen och som var öppet kritisk till delar av vänsterpartiets vallöften.

”Mycket att göra”
Ulla Andersson tycker att det var fel av vänsterpartiet att acceptera att sälja en del av Telia och att säga ja till att minska sjukersättningen och hon tycker att partiet har en diskussion framför sig.

– Om vänstern sitter vid makten måste ju klasskillnaderna minska och klyftorna mellan kvinnor och män minska. Det kanske vi inte har lyckats tillräckligt väl med, eftersom vi nu har en högerregering. Jag tror att människor inte har sett så stor skillnad och därför tänkt att de vill pröva något nytt. Det är något som jag tycker att vi måste jobba med, säger Ulla Andersson.

Alice Åström, gruppledare i riksdagen säger, som många vänsterpartister i ledningen, att de politiska skillnaderna mellan vänsterpartister är överdrivna. Det faktum att vänsterpartiet nu är i opposition, med en till hälften ny riksdagsgrupp, kan ha fördelar också, tycker hon, som att politiska låsningar kan bli mindre och vänsterprofilen skärpas.

– Den här gruppen har en helt annan möjlighet att bara driva vår politik. Det finns en risk med att säga att det blir annorlunda med andra personer. Det tror jag inte det hade varit om en del av de här personerna hade fortsatt i riksdagen, då hade de också haft en möjlighet att driva vänsterpolitik på ett annorlunda sätt. Så jag tycker att det är synd att de inte är med, säger Alice Åström.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se