Liten risk för fågelinfluensa i vinter

Det har nu gått över sju månader sedan något fall av fågelinfluensan upptäcktes i Sverige och risken för nya fall nu i vinter är låg. Den bedömningen gör Jordbruksverket, som ser läget betydligt ljusare än inför förra vintern.

– Man måste betrakta risken som låg och de förflyttningar av flyttfåglar som har skett från norr till söder är i det närmaste avslutade för den här gången. Men vi följer noga utvecklingen i omvärlden. Det pågår utbrott i bland annat Sydkorea och Indonesien, men för Europa är läget för närvarande att risken är liten, säger Leif Denneberg som är chefsveterinär på Jordbruksverket.

Inga fall sedan april
Den 21 april rapporterades en berguv i Haninge med fågelinfluensan. Då hade ett 70-tal fåglar med den fruktade smittan rapporterats efter det första fallet i Oskarshamn i slutet av februari. Sedan dess har inga fall upptäckts i Sverige.

Nu har flyttfågelströmmarna gått för hösten. Men det största hoppet är att inga rapporter om smittor kommit från Ryssland som tros varit inkörsporten till Europa förra året.

– Det är framför allt Ryssland som är intressant att följa, om det finns några rapporterade utbrott där. Men det har vi inte. Så länge den situationen är lugn är det ett gott tecken för Sverige, säger Leif Denneberg.

Är du förvånad att det är så pass lugnt inför vintern?

– Det är sannolikt så att de vaccinationer och stora insatser man gjort i Asien har gett resultat. Man har fått ned smittrycket. Samtidigt finns det risker med att vaccinera om det inte är säkra vacciner, som gör att ämnet kan förändra sig. Men jag tror att det här är ett resultat av de insatser man gjort.

Betyder det att risken att Sverige ska få fågelinfluensa är mindre än inför förra vintern?

– Ja, som det ser ut nu gör jag den bedömningen.

Hög beredskap
Men ändå finns en hög beredskap hos olika myndigheter, och ständiga provtagningar görs på flera platser i Sverige. Råden för hur tamfåglar ska hållas har skärpts och ytterligare restriktioner kan införas med kort varsel om situationen försämras.

Frågan är då om det finns en situation då faran kan blåsas över.

– Jag tror att man ska akta sig för det. Det här kan komma i vågor och dalar och det är därför vi har en hög beredskap fortfarande. Det pågår fortfarande nya utbrott i Sydostasien, och framför allt i Indonesien, säger Leif Denneberg.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se