Brittiska Irakstyrkor kan tas hem nästa år

Storbritannien överväger att dra tillbaka tusentals soldater från Irak i slutet av nästa år. Det sa den brittiske försvarsministern Des Browne på måndagen. Detta är kanske den tydligaste signalen hittills på att Storbritannien kommer att minska sina trupper.

Den brittiska regeringen med Tony Blair i spetsen har kritiserats från många håll den senaste tiden för dess Irakpolitik. Premiärministern själv var ytterst nära att i en tv-intervju nyligen bekräfta påståendet att kriget i Irak varit något av en katastrof. Blair ursäktade sig senare med att detta var ett misstag.

Idag säger försvarsminister Des Brown att det finns planer på att ta hem tusentals av de drygt 7 000 brittiska soldater som finns i Irak. Det skulle kunna ske under nästa år, men det hänger på säkerhetsläget i Irak, säger han.

– Vi stannar så länge vi gör någon positiv skillnad, så länge den irakiska regeringen behöver vår hjälp och vi lämnar över när det är rätt att göra så, säger försvarsministern.

Nyligen uttryckte sig utrikesministern Margaret Beckett i liknande ordalag och förra månaden var det arméchefen Sir Richard Danatt som satte press på regeringen, genom att säga att de brittiska styrkorna inte kan stanna i Irak för evigt. 

Detta ledde till att han blev kritiserad för att eventuellt påverka soldaternas stridsmoral och för att gå emot Tony Blairs intention. Arméchefen blev samtidigt hyllad av de organisationer och personer som hörs allt tydligare med krav på att avsluta det brittiska uppdraget i Irak.

Hittills har drygt 120 brittiska soldater dödats i Irak, många av dem riktigt unga och en del inte ens fyllda 20 år.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se