Olmert erbjuder fångutväxling

Israels premiärminister Ehud Olmert höll på måndagen ett utrikespolitiskt tal där han erbjöd palestinierna såväl samtal som minskade vägspärrar, fångutväxling och möjligheten att upprätta en palestinsk stat. Den palestinska reaktionen har varit skeptisk.

– Jag håller ut min hand till våra palestinska grannar och hoppas att inte återvända tomhänt, sa Ehud Olmert när han stod intill Israels grundare, David Ben Gurions gravplats.

Olmert sa att han var beredd att utrymma många av Västbankens bosättningar i utbyte mot fred. Han gick inte in på några detaljer men sa också att Israel skulle släppa ett stort antal palestinska fångar, inklusive de med långa straff, i utbyte mot den kidnappade soldaten Gilad Shalit.

Erbjöd fångutbyte
Olmert sa också att Israel skulle släppa ett stort antal palestinska fångar, inklusive de med långa straff, i utbyte mot den kidnappade soldaten Gilad Shalit.

Ehud Olmerts oväntade utspel kom som en överraskning för palestinierna som inte verkade kunna bestämma sig för om det skulle tolkas som en eftergift från Israels sida eller ett beräknande utspel med lömska baktankar.

Blandade reaktioner bland palestinier
En talesman för president Mahmoud Abbas var ljummet optimistisk medan Hamasregeringens språkrör kallade utspelet en konspiration, en ny manöver, eftersom Olmert talar om en palestinsk stat utan att komma med några detaljer om gränser.

Hamas krävde så sent som i helgen ett israeliskt tillbakadragande från hela Västbanken till 1967 års gränser, något såväl Israel som USA betraktar som fullständigt orealistiskt.

På tapeten igen
Men Olmerts tal kommer dagen efter en vapenvila som ser ut att hålla och dagarna före George Bushs besök i Mellanöstern.

Konflikten har nu för första gången på länge förts upp på diplomatins polerade bord efter månader av tragisk blodspillan och beskyllningar från arabvärlden om att USA förvandlats till en diplomatisk eunuck.

Cecilia Uddén, Beirut
cecilia.udden@sr.se