"Det har funnits skäl till taxiresorna"

Försvarsminister Mikael Odenberg försvarar sina hundratals taxiresor till och från hemmet under sin tid som riksdagsledamot. Ekots granskning visar att de flesta taxiresor har skett under normal arbetstid, medan Mikael Odenberg säger att det handlar om tidsbrist och sena arbetsdagar.

– Om jag har åkt taxi en eftermiddag från riksdagen till bostaden så har det förelegat ett särskilt skäl för detta.

Vad är då skälet till att åka från riksdagen till bostaden klockan fem på eftermiddagen?

– Det kan jag inte svara på därför att då måste man gå in på varje enskild resa för att se vilket skäl som förelåg.

Moderaten Mikael Odenberg bor nära tunnelbanestationen Karlaplan på Östermalm i Stockholm. Därifrån tar det sex minuter till Gamla Stan där riksdagen ligger. Trots det lät han ofta riksdagen betala taxiresor till och från bostaden under sin tid som riksdagsledamot.

Har inte motiverat alla resor
Av de knappt 300 taxiresor han gjorde under förra året och första halvåret i år gick över 200 resor till eller från bostaden. Riksdagsledamöter får bara i undantagsfall åka taxi hem, och ska då kunna motivera varför. Det har Mikael Odenberg i de allra flesta fall inte gjort, men i dag säger han att de bland annat beror på att han jobbat sent.

– Det har kunnat vara att jag åkt vid midnatt eller vid femtiden på morgonen. Det kan ha varit tidsvinst, säger han.

Resor till och från restauranger
Oftast har Mikael Odenberg åkt taxi under normal arbetstid. Bara var sjätte taxiresa har han gjort efter klockan nio på kvällen. Vissa av de sena resorna har han gjort till eller från restauranger som Operakällaren, Stallmästargården och Grand Hotel i Stockholm. Men Mikael Odenberg säger att alla resor har skett enligt riksdagens regler.

– Jag kan motivera varje sådan resa därför att det har förelegat särskilda skäl, säger försvarsminister Mikael Odenberg.

Bo-Göran Bodin
bo.goran.bodin@sr.se

Daniel Velasco
daniel.velasco@sr.se