CDU slöt upp bakom Merkel

På partikongressen i Dresden har de tyska kristdemokraterna för fjärde gången valt Angela Merkel till partiledare. Men med allt svagare stöd i opinionen är kritiken skarp mot partiets nya politik, som bär Merkels signum.

– Jag vill att Tyskland ska ha sina bästa år framför sig, inte bakom sig, avslutade Angela Merkel sitt 66 minuter långa tal inför ett tusental delegater på kongressen i Dresden. 

Hon erkände att allt inte gått vägen de senaste åren, men partiet har ändå valt rätt riktning, sa hon, med en politik som antar de utmaningar som globaliseringen innebär, med konkurrens från Kina, Indien och Östeuropa.

Debatt om partiets identitet
Merkels mer marknadsorienterade kurs har öppnat för en debatt om partiets identitet och grundläggande värderingar. Missnöjet är stort med Merkel, med hennes regeringskoalition och med hennes som många tolkar det kyliga språk och svala framtoning.

Den mäktige regeringschefen i Nordrhein-Westfalen, Jürgen Rüttgers, vände sig i talarstolen direkt till Merkel och uppmanade henne att ändra politiken.

– CDU måste vara ett parti för alla skikt, även för de svaga i samhället, bara då kan du bli omvald till kansler 2009, sa Rüttgers.

Historiskt lågt stöd
I opinionsmätningar har nu CDU under 30 procent av samtliga röstberättigade. Det är ett stöd som är historiskt lågt och ses som en katastrof för partiet som beskriver sig som en folkrörelse.

Angela Merkel väljs nu för fjärde gången till partiordförande. Hennes position är säker så länge den stora regeringskoalitionen med socialdemokraterna består.  

Kristian Åström, Dresden
kristian.astrom@sr.se