Metalls medlemmar vill höja lönekraven

IF Metall har fått kritik av andra fackförbund för att splittra LO:s samordning inför de stundande löneförhandlingarna. Och nu kritiseras IF Metalls förbundsledning dessutom de egna medlemmarna för att lönekraven på lägst 840 kronor mer i månaden är för lågt ställda.

Bert Johansson är IF Metalls klubbordförande på SSAB i Luleå.

– Jag jobbar ju i stål- och metallrörelsen och även på gruvsidan är det ju enorma vinster. Självklart måste ju de personer som jobbar i sådana industrier också kunna ta del av de vinster som finns där, säger han.

Och då tycker du att 840 kronor är för lite?

– Ja, det är absolut för lite.

Kritik mot IF Metall
Den senaste tiden har flera företrädare för LO-förbund kritiserat IF Metalls ledning för att splittra LO:s samordning inför de kommande löneförhandlingarna. IF Metall har ställt sig tveksamt både till de så kallade jämställdhetspotterna och till sympatiåtgärder.

Och nu kommer mer kritik mot IF Metalls förbundsledning. Den här gången inifrån den egna organisationen. De anställda på flera av landets stora industrier anser att IF Metalls lönekrav på 3,9 procent och lägst 840 kronor i månaden, som nyligen las fram, är för lågt i förhållande till företagens vinster.

Flera tunga klubbordföranden vill ha ett krav på minst 1 200 kronor. Då skulle man också hindra att arbetarna tappar i lön mot industrins tjänstemän.

Bristande förankring
Företagens klubbordföranden anser att de mer eller mindre blivit överkörda av IF Metalls förbundsledning, säger Bert Johansson, klubbordförande på SSAB i Luleå.

– Framförallt den här tiden före när man ska förankra kraven, det har ju inte varit utan man blir bara serverade: det här är det och sedan får man en massa diskussioner på ett avtalsråd som pågår i två dagar och folk funderar ju varför är vi där om vi inte kan påverka.

Ekot har talat med flera klubbordföranden som delar Bert Johanssons åsikt. Men Stefan Löfven, IF Metalls ordförande, tycker inte att kraven är för lågt ställda.

– Det har naturligtvis en begränsning uppåt våra krav också, eftersom vi också ska tänka på sysselsättningen. Det tjänar ingenting till om vi tar på oss sådana kostnadsökningar att vi tappar konkurrenskraft och får lägre sysselsättning, sa Stefan Löfven, ordförande för IF Metall.

Johan Sjöholm
johan.sjoholm@sr.se