Tre testas för strålningsskador i London

I London kommer åtminstone tre personer att testas, för att se om de har fått i sig av det radioaktiva ämne som den tidigare ryske agenten Alexander Litvinenko hade i kroppen när han dog. Polisen har hittat mer av ämnet och sökandet fortsätter, säger inrikesminister John Reid.

– Polisen arbetar nära tillsammans med forensiska experter för att leta vidare efter radioaktivt material på ett antal platser i London, säger den brittiske inrikesministern, sa John Reid.

De nya platser där pollonium 210 har hittats är dels en kontorsbyggnad i West End, dels på en annan adress i Mayfair, ganska nära det hotell där spår av ämnet påträffades för några dagar sedan.

Ett av kontoren i London där polonium 210 har påträffats tillhör den ryske miljardären Boris Berezovskij, som lever i brittisk exil och betraktas som en svuren fiende till Rysslands president Putin.

Kan ha fört med sig ämnet själv
Utöver det har polisen konstaterat att ämnet funnits på den lunchrestaurang Litvinenko besökte strax innan han blev sjuk, i hans hem och på sjukhuset. Han kan alltså i viss mån har fört med sig spåren själv.

Inrikesminister John Reid uppmanar allmänheten till lugn. Cirka 450 personer har dock på egen hand hört av sig till hälsovårdsmyndigheten. Bland dem finns personer som har varit på något av de aktuella ställena. Tre personer ska nu testas, enligt Pat Troop, chef för hälsovårdsmyndigheten.

– Vi är mycket, mycket försiktiga. Nu ska de här personerna göra urintester och det tar ett par dagar innan vi får svar, säger Pat Troop till det brittiska radio- och tv-bolaget BBC.

Få politiska kommentarer
Senare i veckan väntas också besked om när obduktionen av Alexander Litvinenko kan ske. Den kommer inte att genomföras förrän medicinsk expertis är helt säker på att ingen utsätts för några risker.

Från politiskt håll är det fortfarande ganska tyst – få brittiska politiker har yttrat sig. En av de få är dock David Davis, det konservativa partiet Tories inrikespolitiske talesman, som i parlamentet har väckt frågan om huruvida Ryssland var inblandat.

– Om Ryssland var inblandat så har det enorma konsekvenser för relationen mellan Storbritannien och Ryssland – om inte, så är det minst lika oroväckande att sådana sofistikerade möjligheter finns för kriminella i Storbritannien och för andra grupper, säger Tory-ledamoten David Davis.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se