Norsk ekonomi överhettad

Den norska ekonomin är överhettad. Ett alltför frikostigt användande av de norska oljepengarna är en stor del av orsaken. Norska näringslivsorganisationer är nu oroliga för att bristen på arbetskraft ska driva upp lönerna och försämra företagens konkurrenskraft.

– Om det inte finns tillräckligt arbetskraft i landet är det riskabelt att öka efterfrågan i ekonomin ytterligare, säger Tor Steig, chefsekonom på Näringslivets Huvudorganisation.

Tor Steig vill att det enorma pengaflödet från den norska oljefonden stramas åt för att kyla av överhettningen i den norska ekonomin. Norge upplever den största bristen på arbetskraft hittills.

Rädd för sämre konkurrenskraft
Tor Steig är orolig för att arbetskraftsbristen i Norge ska pressa upp lönerna vilket i sin tur kan leda till att räntan stiger och att den norska kronan stärks och försämrar konkurrenskraften för de norska företagen.

Han trycker även på att det är viktigt att den norska räntan inte skiljer sig för mycket i ett internationellt perspektiv.

– Vi måste passa oss så att den norska räntan inte skiljer sig helt från räntorna i utlandet, säger Tor Steig.

Hoppas kommunerna betalar skulder
Tor Steig vill att de oljepenningstinna norska kommunerna satsar på att betala av sina skulder istället för att investera och fortsätta att öka trycket på den norska arbetsmarknaden.

– Förnuftigt bruk av oljepengarna de närmaste åren kan öka konkurrensen i hela ekonomin, och det hoppas jag på.

Jonas Engmark
jonas.engmark@sr.se