Alliansen i Falköping får driva s-politik

Den borgerliga alliansen som styr i Falköping råkade ut för ett rejält bakslag under måndagens fullmäktigemöte. Sverigedemokraterna valde att utnyttja sin roll som vågmästare och röstade på det socialdemokratiska budgetförslaget.

Den innehåller mer pengar till bland annat individ- och familjeomsorgen och till barnomsorgen än vad borgerligheten ville ha.

Centerpartisten och kommunalrådet Ulf Eriksson får nästa år alltså styra över en socialdemokratisk budget.

– Det känns inte bra, det måste jag erkänna. Vi hade lagt en budget där vi såg att vi skulle klara av att också få marginaler och att vi med den budgeten hade förutsättningar att utveckla kommunen, säger Ulf Eriksson.

– Nu lägger man en större budget här i fullmäktige och vi kan naturligtvis inte göra något annat än att leva efter den budgeten, men det känns inte riktigt bra.

Politisk mardröm
För den borgerliga alliansen är det inte bara en kalldusch, utan en politisk mardröm. Nu får den borgerliga minoritetsregeringen i Falköping i uppgift att realisera en socialdemokratisk budget nästa år.

Det som skiljde budgetförslagen var att socialdemokraterna ville satsa ett antal miljoner mer inom sociala sektorn och barnomsorgen.

Det var tydligt att vågmästarpartiet Sverigedemokraterna här ville ta chansen att visa det inflytande man har som vågmästare. Sverigedemokraten Ronny Lind säger så här:

– Det är våra sakfrågor som gäller. Sedan har det ingen betydelse vilket part eller allians som framför det. Utan det vi tycker passar vår politik, där lägger vi vår röst.

Framgång för s
För socialdemokraterna var det här en viktig framgång. Nu blir det extra pengar i frågor som socialdemokraterna drivit länge. Att det skedde med hjälp av ett ifrågasatt parti som Sverigedemokraterna, det kan socialdemokraterna leva med, menar Conny Johansson.

– Vi la egentligen exakt samma budget som vi la i juni. Exakt likadan, vi har inte förändrat den en krona, och väljer nu majoriteten i fullmäktige att detta är en bättre budget än borgarna har lagt så kan vi inte göra något åt det, säger han.

Tomas Ek, SR Skaraborg
tomas.ek@sr.se