Nya dödshot mot journalister i Moskva

I Moskva har två tidningsjournalister hotats till livet. De jobbar på Novaja Gazeta, där den mördade journalisten Anna Politkovskaja arbetade och har skrivit om mordet på henne och om situationen i Tjetjenien.

Tidningen har inte namngivit de två journalister som i fredags fick dödshot.

En av dem fick hoten via SMS på mobiltelefonen. Där stod också reporterns hemadress angiven tillsammans med hotet.

Båda journalisterna är profiler, som skrivit mycket om mordet på Anna Politkovskaja och den utredning som pågår och om konflikten i norra Kaukasus.

Koppling till mordet
Enligt chefredaktören på tidningen är hoten kopplade till mordutredningen och tidningens hållning på ledarplats när det gäller mordet på tidningens främsta journalist.

Novaja Gazetas redaktion ligger centralt i Moskva.

Utanför finns en liten vaktkur med några äldre kvinnor som kontrollerar besökare, men det är inte svårt att komma in i den slitna redaktionslokalen, där rummet där Politkovskaja arbetade fortfarande har blommor på skrivbordet och dörren är stängd.

Jag mötte Vjateslav Ismajlov, reporter på tidningen före dödshoten.

Vet mest om varför
Ismajlov skriver om mordutredningen och sa till mig då att det framförallt är tidningens reportrar och kollegor till Anna som bäst kan utröna varför och av vem hon mördades.

– Ingen annan visste och kan mer än vi kollegor som arbetade med Anna Politkovskaja om vad som är sannolikt och inte när det gäller mordet, sa Vjateslav Ismajolov.

De kunskaperna har nu fått någon att dödshota journalisterna på tidningen. Den har tidigare utsatts för bombhot och en redaktör dödades 2003.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se