Högsta domstolen gav Kabila segern

I Kongo förklarades på måndagen den sittande presidenten Joseph Kabila, som vinnare i Kongos första presidentval. Högsta domstolen avfärdade utmanaren Jean-Pierre Bembas överklagande och anklagelser om valfusk.

Kinshasa har väntat i bävan på domstolens utslag. På måndagen stängdes alla kontor och alla affärer redan klockan tre och sedan dess har stadsbefolkningen hållit sig inomhus.

Kongolesiska armén och FN:s pansarfordon har nervöst patrullerat gatorna i väntan på vad som nu kan ske.

Tre gånger under den senaste månaden har presidentvalets förlorare Bembas milis varit inblandade i gatustrider. Senaste gången brändes Högsta domstolen ner.

Domarna har istället suttit på det välbevakade utrikesministeriet och behandlat överklagandet om att Kabila fick 58 procent av rösterna mot Bembas 42 procent.

Bembas advokater vägrade att ta emot domstolsutslaget på måndagskvällen.

Nu på morgonen väntar alla på Bembas reaktion. Närmare 600 tungt beväpnade milissoldater finns bakom murarna till hans högkvarter mitt i Kinshasa.

Utanför staden finns fler än 5 000 trogna Bemba-soldater, som redan har lämnat sina baser för att inte bli avväpnade av FN och Kabilas eget presidentgarde.

I Kinshasa härskar den stora rädslan. Majoriteten stöder Bemba mot vad man kallar ”utlänningen” Kabila, som kommer från andra ändan av det enorma landet.

Kabila har ett eget, nervöst, presidentgarde på 15 000 man, mot Bembas milis. Däremellan finns den reguljära armén, som lätt kan skifta lojalitet, beroende på vem som verkar vinna maktstriden.

Detta skall FN övervaka och motverka. FN som har sin största militära insats i Kongo, men där huvudstyrkan finns i östra delarna av landet, där nya strider med rebeller blossat upp trots ett skört fredsavtal, eftersom fler än 1 200 civila dödas varje dag.

Valet i Kongo, i praktiken det första demokratiska valet i Kongos historia, skulle ge detta förödda jätteland en chans att ta vara på sina rikedomar i form av mineraler och diamanter. Det skulle också för första gången ge människor ett hopp om normalt liv, med skolor, sjukvård, mat och arbete.

Nu börjar en ny dag, en dag i spänd avvaktan, men få tror att det är den nya demokratin som gryr.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se