Tre åtalade på kvinnojour i Tranås

Tre styrelseledamöter i kvinnojouren i Tranås har åtalats tillsammans med en tidigare rektor för att ha hjälpt en mamma att gömma sig med sina barn trots att pappan tilldömts vårdnaden. Det är ett ovanligt åtal som kan få stora följder för landets kvinnojourer.

– Jag ser det som relativt allvarligt med tanke på att medhjälpen till brott har lett till att barnen under 5,5–6 år har varit skilda från sin pappa som hade vårdnaden om barnen, säger kammaråklagare Lise-Lotte Tegler.

Upprinnelsen till historien var att en 38-årig kvinna anklagade sin tidigare man för sexuella övergrepp på de två barnen, anklagelser som avfärdades av polisen.

Pappan fick vårdnaden istället
I stället fick pappan ensam vårdanden. Mamman flydde då med barnen och gömde sig under sex år med falskt namn i Tranås innan hon avslöjades hösten 2004 och senare dömdes till tio månaders fängelse för grov egenmäktighet med barn.

Under tiden i Tranås fick kvinnan hjälp av kvinnojouren med bland annat lägenhet och pengar. Barnen skrevs även in i skolan under hemlig identitet.

Nekar till uppsåt
Åklagaren anser därför att de tre styrelseledamöterna i kvinnojouren tillsammans med rektorn på skolan ska dömas för medhjälp, trots att alla fyra nekar till uppsåt.

Enligt åklagaren borde de förstått att de hjälpte kvinnan begå lagbrott.

Målet är unikt i sitt slag och följs med stort intresse på Kvinnojourernas riksorganisation Roks.

Ordföranden Lina Ploug menar att en fällande dom kan få konsekvenser för verksamheten.

– Det finns en risk. Jag tror att det här åtalet kommer ge många diskussioner i rörelsen om hur man ska agera vid den här typen av händelser, säger hon.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se