Riksbanken - inte alltid oberoende

På tisdagen presenterar två ekonomer en utvärdering av svensk penningpolitik de senaste tio åren. Ett viktigt skäl till att Riksbanken väntas få ett högt betyg är den svenska centralbankens oberoende ställning.

Men enligt Gunnar Wetterberg, samhällspolitisk chef vid akademikerfacket Saco, har det här oberoendet inte alltid varit självklart – det har förekommit både påtryckningar från regeringshåll och till och med mutor.

– Oberoende testas ju egentligen bara i de stora kriserna. Och vi har inte haft någon kris sedan 1952, som har egentligen har varit så mycket att tala om, men det är just i sådana här knepiga situationer som Krüger-kraschen som det hela sätts på sin spets. Och idag skulle det nog vara svårt för en statsminister att ringa upp och tala om för Riksbanken vad den ska göra.

Riksbanken står emot
När ekonomerna Francesco Giavazzi och Frederic Mishkins på tisdagen lägger fram sin rapport, så kan man säga att det också handlar om hur Riksbanken lyckats stå emot påtryckningar från klåfingriga politiker.

Gunnar Wetterbergs arbetar just nu på en bok om Riksbankens historia, och där finns exempel hur oberoendet sattes ur spel i samband med en krissituation.

Krüger mutade statsministern
I början av 30-talet var tändstickskungen Ivar Krüger i desperat behov av nya krediter. Väl känt är att Krüger mutade den dåvarande statsministern Carl Gustaf Ekman och enligt Gunnar Wetterberg är det också klart att regeringschefen tvingade Riksbanken att gå med på stora lån till Krüger.

– Först ger Krüger 50 000 kronor till statsministern, sedan kommer han ett par veckor senare och ber om en kredit och då trycker statsministern på Riksbanken, och så får Krüger krediten. Och sedan skjuter han sig ändå ett par veckor senare, berättar Gunnar Wetterberg.

Sören Granath
soren.granath@sr.se