Dörrknackning ett sätt att hitta dolda jobb

På flera håll i landet har arbetslösa på tisdagen gått ut på jobbjakt. Det handlar om operation dörrknackning hos små och medelstora företag.

I Göteborg prövade Natalie Andersson och hennes kamrater lyckan på en bilverkstad. Rolf Lans på bilverkstaden hade inget jobb att erbjuda, åtminstone inte just nu, men lovade att det gick bra att återkomma efter ett tag.

Arbetsgivare hinner inte leta folk
Jobbjakten arrangeras av Eductus, ett företag som är specialiserat på att tillsammans med arbetsförmedlingarna hjälpa människor ut på arbetsmarknaden. Tanken är att hitta det man kallar de dolda jobben. Jobb som arbetsgivarna av olika anledningar inte har brytt sig om eller inte haft tid att leta efter folk till.

Ett test av sådan här jobbjakt som gjordes i Eskilstuna i våras visade ett resultat som gav mersmak.

– Det gick jättebra. Där fick man ihop 108 jobb och cirka 60-70 olika praktikplatser och lärlingsplatser, säger Annie Johansson på Eductus.

Positiva arbetsgivare
Flera arbetsgivare som fick besök tyckte idén att knacka dörr för att hitta jobb är bra.

– Som arbetsgivare gillar jag folk som aktivt letar efter jobb. Och vi tar kontakt på ett eller annat sätt med alla som hör av sig till oss, säger James Simpson, som leder företaget Foodservice Centre i Göteborg.

Han hade inget jobb att erbjuda just nu, men det hade Dennis Staf på företaget Miljöbilscenter.

– Just nu behöver jag en till och vi har pratat om detta i flera månader nu att vi ska hitta någon, men man får aldrig tid. Det är mässor och kunder och sådant, så man hinner inte med om man har ett litet företag.

Christer Fridén
christer.friden@sr.se