Tvångsvård för dataspelsberoende

En 15-årig pojke i Dalsland har omhändertagits för tvångsvård för sitt dataspelsberoende. Enligt länsrättens dom har pojken tillbringat hela nätter med att spela via internet och slutat gå i skolan.

Killen slutade gå i skolan och var bara inne på sitt rum hela tiden och spelade onlinespel.

Så höll det på i flera år och föräldrarna kände sig maktlösa. 

15-åringen vägrade få vård och blev väldigt aggressiv när familjen försökte stoppa hans ihärdiga spelande. Därför tyckte socialtjänsten att han behövde tvångsvårdas för sitt osociala och destruktiva beteende.

Rätten stöder sig på lagen om vård av unga, som medger tvångsvård om det finns ”en påtaglig risk för att den unges hälsa eller utveckling skadas”. Pojken finns nu på ett utvecklingshem.

– Det är det första fallet där jag hört talas om att en femtonårig pojke har blivit omhändertagen av sin kommun för dataspelsberoende. Det är den absolut sista utvägen, säger Patricia Kempff i organisationen Fair play som håller på med dataspelsfrågor.

Inte heller statens institutionsstyrelse som jobbar med vård av unga har hört talas om att någon tidigare har tvångsomhändertagits för dataspelande.

Men hur lätt är det att bli beroende? Ja, det finns inga svenska siffror på det, men däremot utländska.

– Det finns internationella studier som säger att ungefär sex till åtta procent av alla spelare kan befinna sig i riskzonen för att utveckla  ett beroende, säger Patricia Kempff.

Magdalena Martinsson, P3 Nyheter
magdalena.martinsson@sr.se