Niki Westerberg förnekar brott

På tisdagen åtalades sex personer efter intrången i socialdemokraternas datanät. De åtalas för dataintrång och anstiftan till dataintrång. En av de åtalade är folkpartiets presschef Niki Westerberg som för tillfället är tjänstledig från folkpartiet.

– Niki Westerberg är inte överens med åklagaren om alla detaljer i det här målet. Men hon medger att hon har tagit del av en hel del information. Först utan att veta varifrån den kommer. När hon fick veta varifrån informationen kom avbröt hon det här. På så sätt kan man säga att hon medger omständigheterna men förnekar brott. Hon anser inte att hon har gjort sig skyldig till brott, säger Niki Westerbergs advokat Johan Eriksson.

Men hon ska ju ha uppmuntrat Per Jodenius att ta fram mer information. Det är väl anstiftan till dataintrång?

– Det är åklagaren som säger det. Det är vi absolut inte överens om. Hon förnekar brott och att åklagaren har skrivit så behöver inte betyda att det är så. Vi är absolut inte överens med åklagaren om alla detaljer här. Hon har i utredningen gjort klart att hon förnekar att hon uppmuntrat någon att göra sig skyldig till brott.  

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista