Abba-museum väntas dra storpublik

På tisdagen blev det klart vilka 28 artister som ska sjunga i 2007 års Melodifestival. Klart blev det också att Stockholm kan få ett museum över en grupp som redan har vunnit Melodifestivalen, nämligen Abba.

Medieuppbådet var stort när planerna på Abba-museet presenterades. Det är inte riktigt klart med detaljerna, men om näringslivet ställer upp och huvudstadens politiker håller vad de redan lovat, så ska Abba-museet kunna invigas 2008, och bidra till besöksnäringen som det heter nu för tiden.

– Det känns fantastiskt att få till stånd det här museet, säger Kristina Axén Olin, finansborgarråd i Stockholm.

Har staden varit med i projektet på något sätt?

– Jag har träffat dem flera gånger och ska försöka hjälpa till på olika sätt, bland annat med att hitta lokal.

Vad tror du om prognosen 500 000 besökare per år?

– Jag tror att Abba drar otroligt starkt.

Är du själv Abba-fan?

– Vem njuter inte av att höra en del av de här gamla sångerna? Det är fantastisk musik som är väldigt speciell, säger Kristina Axén Olin.

Det är inte riktigt klart ännu var museet ska ligga, men om det öppnar 2008 beräknas en halv miljon människor besöka museet. Där ska man bland annat kunna titta på originalkläder, instrument och priser som de fyra Abba-medlemmarna har skänkt. Delar av Polarstudion ska återskapas och där ska man kunna spela in sin egen Abba-video.

Benny Nyström kör taxi i Stockholm och han tror på idén om ett Abba-museum. Men så har han också en särskild relation till popgruppen.

– Det var på en popbandstävling på Brommaplans ungdomsgård som hette Bromsides, någon gång mellan 1963 och 1965. Det var vi och några andra band, bland annat Hep Stars. Och när vi stod där bakom skynket och lyssnade på dem, så skrattade vi lite åt Bennys pipiga orgel och tyckte att det lät töntigt... (Skrattar)

Hur gick det då?

– Vi kom tvåa och Hep Stars kom trea.

Vad tror du om idén att ha ett Abba-museum?

– Det är inte helt fel.

Kan det locka folk, tror du?

– Absolut, de är kult och stora.

Varför är de stora?

– Det är nog ingen som kan svara på. Varför blev Beatles stora? Elvis är stor, jag kan inte svara på det.

Vad tror du om prognosen med 500 000 besökare per år?

– När jag kör taxi på somrarna är det väldigt mycket turister, speciellt mycket turister från Australien och där var Abba jättestora. Mycket jänkare är det, jag vet inte hur stora de var i Amerika. De drar säkert stor publik, säger Benny Nyström.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se