Sex åtalas för fp:s dataintrångshärva

På tisdagen åtalades de sex personer som misstänkts för brott i samband med folkpartiets dataintrång mot socialdemokraterna. Därmed anser chefsåklagaren att det finns tillräckligt med bevis för att fälla dem i domstol.

I den 338 sidor långa förundersökningen presenteras bevis för att de sex: fyra folkpartister, en ombudsman i socialdemokratiska ungdomsförbundet och en tidigare Expressenjournalist ska ha gjort sig skyldiga till bland annat dataintrång och anstiftan till dataintrång.

Bland de åtalade finns folkpartiets tidigare partisekreterare Johan Jakobsson som tvingades avgå när dataintrånget blev känt och pressekreteraren Niki Westerberg som tagit time-out från sitt arbete.

Uppmuntrade Jodenius
Båda två ska ha stött och uppmuntrat Per Jodenius, tidigare pressekreterare i liberala ungdomsförbundet, att ta fram mer information från socialdemokraternas nätverk om skolpolitik, en äldrevårdskampanj och om strategin i valet. Information som folkpartiet också använde sig av.

Enligt stämningsansökan medger de omständigheterna, men förnekar brott.

– Hon medger att hon har tagit del av en hel del information. Först utan att veta varifrån den kommer. När hon fick veta varifrån informationen kom avbröt hon det här. På så sätt kan man säga att hon medger omständigheterna men förnekar brott. Hon anser inte att hon har gjort sig skyldig till brott, säger Niki Westerbergs advokat Johan Eriksson.

Men hon ska ju ha uppmuntrat Per Jodenius att ta fram mer information. Det är väl anstiftan till dataintrång?

– Det är åklagaren som säger det. Det är vi absolut inte överens om. 

Lämnade ut uppgifter
Det var SSU-ombudsmannen Niklas Sörman som lämnade ut inloggningsuppgifterna till datanätverket Sapnet till sin vän Niklas Lagerlöf i liberala ungdomsförbundet. Därifrån spreds de vidare.

Båda två åtalas nu, liksom förre Expressenjournalisten Niklas Svensson, som erkänner att han vid tio tillfällen mellan mars och augusti olovligen tog sin in på Sapnet.

Rättegång kommer troligen inte att hållas förrän i februari eller mars.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se