Arklöv vittnade om tortyr i Bosnien

Rättegången mot Jackie Arklöf som är åtalad för brott mot folkrätten när han var legosoldat under kriget i Bosnien-Hercegovina 1993 fortsätter. På tisdagen förhördes han bland annat om när han ska ha misshandlat och torterat krigsfångar i ett fångläger.

Jackie Arklöv erkänner de flesta handlingar han är åtalad för och fick flera gånger frågan varför han gjort sig skyldig till så svår misshandl och tortyr.

– Man var på något vis påverkad av omständigheterna och gick omkring med ett faschistiskt, människoföraktande ideal. Har man en sådan människosyn är det lätt att gå över gränserna, berättar han.

Jackie Arklöv erkände fler händelser än han gjort i tidigare förhör. Det gäller även i de fall av misshandel och tortyr av krigsfångar som han själv inte kommer ihåg, men ändå inte förnekar.

Han erkänner också utan omsvep misshandel av en gravid kvinna när hans förband drev ut en bosnisk-muslimsk familj.

– Jag vet inte om det var den första eller den andra omgången när jag tog ut henne och satte gevärspipan mot munnen. Det hon har berättat stämmer, säger han.

Du tvingade ned henne på knä?

– Ja.

Hotade du henne?

– Det gjorde jag.

Visste du om att hon var gravid?

– Ja, det såg jag.

Däremot förnekar han bestämt att han ska ha varit i det ökända fånglägret Dretel, något som han fick flera frågor om av åklagare Lise Tamm.

Är det inte så att du deltagit i mycket grövre saker i Dretel? Är det därför du förnekar att du varit i Dretel?

– Nej, jag nekar eftersom jag inte känner till det stället.

Men Jackie Arklöv hävdar att han vill erkänna det som han tror och vet att han har gjort sig skyldig till, för att kunna lägga händelserna bakom sig.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se