Sverige kritiseras för CIA-transporter

EU-parlamentet riktar kraftig kritik mot elva EU-länder, bland annat Sverige, för att deras regeringar inte stoppat den amerikanska underrättelsetjänsten CIA:s hemliga fångtransporter i europeiskt luftrum. Det framkommer av parlamentets slutrapport

De elva utpekade EU-länderna kritiseras för allvarliga försummelser och undfallenhet när det gäller CIA:s luftburna fångtransporter.

Italien, Storbritannien, Tyskland, Österrike och Sverige såg bara på när misstänkta terrorister greps på deras territorier, hävdar Europaparlamentets utredare.

Tio EU-länder bland andra Storbritannien, Tyskland, Rumänien och Polen har låtit CIA använda deras flygplatser för hemliga fångtransporter i Europa.

Hemligt fängelse i Polen
Enligt Europaparlamentets rapportör har Tyskland gett tillstånd till mer än 300 fångtransporter till Guantánamo Bay och Uzbekistan.

När det gäller Polen som var det land som först pekades ut, finns misstankarna kvar om att den amerikanska underrättelsetjänsten haft ett hemligt fängelse nära en flygplats i nordöstra Polen.

Europaparlamentets utredare stödjer sig på ögonvittnen som uppger att ett amerikanskt flygplan landat där och tagit ombord fem passagerare för att sedan flyga till fånglägret för misstänkta terrorister i Guantánamo Bay.

Kraftig kritik
Ytterligare sex flyg ska ha mellanlandat på den polska flygplatsen, utan tull- eller passagerarkontroller.

Dessa uppgifter finns med i Europaparlamentets slutrapport om misstankarna om hemliga CIA-fängelser i Europa. Rapporten presenteras på onsdagen, men innehållet har redan läckt ut till en polsk nyhetsbyrå.

Elva EU-länder kritiseras alltså kraftigt för att ha visat stor undfallenhet mot CIA och Europaparlamentet anklagar dessa länder också för att inte ha velat samarbeta.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se