Klassiska korvar hotade

Korvklassikerna prinskorv och wienerkorv är hotade. En EU-anpassning av livsmedelsverkets regler gör att kraven på vad korvarna måste innehålla kommer att försvinna, och det, befarar Per-Åke Magnusson på Allmans kött och chark i Borås, kan påverka korvarnas kvalitet.
- När livsmedelsverket inför en bestämmelse måste vi följa den. När de tar bort en bestämmelse så finns det inte längre någon regel att följa. En prinskorv är ingen prinskorv om den inte innehåller minst 45 procent kött – så har de svenska reglerna hittills sett ut, men nu är det snart andra tider, för när livsmedelsverkets regler ska anpassas till övriga EU försvinner med all sannolikhet namnskyddet. Då kan det i princip finnas hur lite kött som helst innanför korvskinnet. Falukorvens kvalitet säkrades nyligen genom ett särskilt EU-skydd, men varken prinskorven eller någon av dom andra namnskyddade korvarna är tillräckligt unika för att få den statusen inom EU. Per-Åke Magnusson på Allmans rekommenderar konsumenterna att bli bättre på att läsa innehållsföreteckningen på korvpaketen när namnskyddet försvinner, för det där kan det på sikt bli förändringar. – Först och främst köttinnehållet, men också mängden på, ska vi kalla det utdrygningsmaterialet, som potatismjöl.
Lovisa Vasell, SR Sjuhärad
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista