Svältkatastrof klassas som folkmord

I Ukraina kommer den svältkatastrof som på 1930-talet drabbade den dåvarande Sovjetrepubliken att bli klassad som folkmord. Detta enligt en ny lag som parlamentet har godkänt. Det betecknas som en stor framgång för presidenten Viktor Jusjenko.

Minst tio miljoner människor dödades i Ukraina mellan 1932 och 1933. Det var Sovjetdiktatorn Josef Stalin som genom tvångskollektivisering av jorden drev bönder till svält. Deras skördar, boskap och utsäde beslagtogs som en del i något som i Ukraina och av historiker ses som ett sätt att krossa frihetsrörelsen i Ukraina.

Offren hedrades
I helgen hedrades offren för den gigantiska svälten i Ukraina med en tyst minut. Och i tisdags röstade parlamentet för det lagförslag som president Viktor Jusjenko lagt fram.

Med den nya lagen ges alla offer upprättelse och kan tänkas ställa krav på kompensation. Men parlamentet var inte enat bakom lagen. Proryska ledamöter i premiärminister Viktor Janukovitsjs Regionparti och kommunistpartiet röstade emot. De anser att det kan skada relationen med Ryssland att kalla hungersnöden för planerat folkmord.

Stor framgång
För ukrainska nationalister som enas runt president Viktor Jusjenko är lagen en stor framgång. De vill nu även övertyga FN att klassa det som folkmord. Då skulle det till exempel hamna i samma kategori som folkmordet på armenier.

Men redan tidigare har folkrättsexperter sagt att det inte går att klassa svälten som etnisk rensning av en folkgrupp eller folkmord. Stalins hårdföra kollektivisering drabbade inte enbart ukrainska bönder utan också andra Sovjetmedborgare.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se