Klart för boxningsgala i Göteborg

Det blev ja till att arrangera proffsboxning i Sverige när den nya Kampsportsdelegationen presenterade sina första beslut.

– Dörren är på glänt. Ska vi sedan se internationellt med titelmatcher på tolv ronder får vi se hur det blir med. Det viktiga är att man får bevisa att vi kan arrangera och göra bra galor, säger Leif Carlsson, som tränar svenska proffsboxare.

Varför är det viktigt?

– Vi skapar en bättre säkerhet för boxarna och de får tävlingsmöjligheter på hemmaplan. De kan profilera sig här och får möjlighet att kunna komma ut till större matcher utomlands.

Kampsportsdelegationen säger ja till proffsboxningsgalan New Swedish Boxing Promotion i Göteborg i januari.

Anpassat reglerna
Galan får tillstånd för att reglerna har anpassats till amatörboxningen. Den totala matchtiden ska inte överstiga tolv minuter och läkare kan stoppa matcherna, men boxarna kommer inte att ha huvudskydd.

Det här är det första beslutet från Kampsportsdelegationen, som enligt den nya lagen om tillståndsplikt avgör om matcher ska på anordnas i sporter där slag och sparkar mot huvudet är tillåtna.

Delegationen gav också tillstånd till fortsatt amatörboxning i Sverige, med kravet att det sker en årlig uppföljning.

Nej till Stockholm 
Däremot sa delegationen nej till en proffsgala i Stockholm, som inte ville kompromissa med matchreglerna.

Det var väntat, säger tränaren Leif Carlsson.

– Det hade jag nog räknat med. Man får avvakta Göteborg för att sedan kunna gå vidare. Det var ingen överraskning att det blev nej till den, men det är mycket glädjande att det blev ja i Göteborg, säger boxningstränaren Leif Carlsson.

Daniel Sundbaum
daniel.sundbaum@sr.se