Nordea har fått en ny koncernchef

Nordens största bank Nordea får en ny chef när Lars G Nordström slutar. Från och med bolagsstämman i vår blir det dansken Christian Clausen som tar över, och han är redan idag hög chef i Nordea och har suttit i koncernledningen sedan 2001. Han hamnar nu i hetluften när det gäller debatten om bankernas höga vinster.

– Vi tycker faktiskt att vi har tillväxtmöjligheter i Norden där vi har en stor kundkrets med nio miljoner kunder. Men vi kan göra fler affärer med dessa kunder och vi kan betjäna dem bättre. Det är också vår tillväxtstrategi, säger Christian Clausen.

Vad säger du om den debatt som kommer med jämna mellanrum när det gäller bankernas vinstnivåer? Tjänar ni för mycket pengar?

– Det tror jag inte att man kan säga. Man måste komma ihåg att vi är i en konjunktur just nu där det inte är någon nedgång. En bank ska ju samla ihop kapital till ett läge där konjunkturerna ändrar sig. Så även om siffran är stor så är det nödvändigt att den är stor just nu.

Du ser det inte som ett problem att försvara de vinstnivåer ni har just nu?

– Nej, det tycker jag inte. Man kan säga att talen är stora, men jag har jobbat i många länder och när man tittar på det är det rätt vinstnivå. Det är också vinstnivåerna som gör att vi kan utveckla oss i både Baltikum och Polen och att vi kan utveckla nya tjänster till våra kunder, säger den nye koncernchefen i Nordea.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se