Bildad vänsterman tar över i Ecuador

Valmyndigheten har nu konstaterat att Rafael Correa vann en jordskredsseger i presidentvalet i Ecuador. 57 procent av rösterna mot 43 procent för banankungen Alvaro Noboa.

I en intervju med tv-kanalen CNN:s spanskspråkiga nyhetsprogram beskriver Rafael Correa sig själv som en praktiserande katolik som strävar efter social rättvisa.

– Jag är en kristen humanist som står till vänster, men jag är vare sig kommunist eller marxist , säger han.

Däremot är han en man som bubblar av energi och entusiasm - en påtagligt frisk fläkt i den annars ganska unkna miljö som utgörs av Ecuadors politiska elit.

Välutbildad
I jämförelse med tidigare ecuadorianska presidenter, är den 43-årige Correa också en ovanligt bildad man. Han är doktor i ekonomi med studier både i USA och i Europa.

Förutom sitt spanska modersmål talar han flytande engelska och franska och klarar sig dessutom hyfsat på indianspråket quechua som han lärde sig när han i sin ungdom arbetade som volontär i Ecuadors högland. Det var också då hans sociala rättvisepatos föddes.

– Ska vi kunna förbättra livet för de fattigaste och kunna ge mikrokrediter för att få igång ekonomin så måste vi omförhandla vår utlandsskuld. Det är inte möjligt att ett fattigt land som Ecuador betalar mellan sex till sju procent av sin bruttonationalprodukt i skuldavbetalningar, säger Correa.

Utländska bolag tar oljan
Det är heller inte rimligt, menar han, att de utländska oljebolagen får 80 av varje 100 fat olja som produceras.

– För bara 30 år sedan var det tvärtom och redan då var det en strålande affär för bolagen, säger han.

Rafael Correa har också redan klargjort att han inte tänker skriva under något frihandelsavtal med USA. Det skulle, menar han, leda till katastrof för Ecuadors jordbruk.

Mycket av Rafael Correas politiska program är inspirerat av Venezuelas president Hugo Chavez, som han också är personlig vän med. Men politiskt står han närmare Brasiliens president Lula da Silva än Chavez, säger han.

Vill skriva ny författning
Men i ett avseende kommer Correa att kopiera Chavez. Nämligen i det att en av hans första åtgärder kommer att vara att utlysa en folkomröstning för att sammankalla en konstituerande församling i syfte att skriva en ny författning.

Problemet för Correa är att hans parti inte har en enda representant i parlamentet.

– Demokratin ägs inte av kongressledamöterna. Och om kongressen börjar sabotera vårt arbete, så kommer jag att vända mig direkt till folket, säger Rafael Correa.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se