Födelsedagsfirande inleddes utan Castro

På Kuba har det uppskjutna firandet av Fidel Castros 80-årsdag inletts. Än så länge utan närvaro av Castro själv. Men firandet avslutas först på lördag och många tror att han då kommer att vara med.

I ett brev som lästes upp av en konferencier förklarade Fidel Castro för de 5 000 inbjudna gästerna från hela världen som i tisdags samlats i Karl Marx-teatern i Havanna för att fira honom, att han fortfarande är för svag för att kunna delta i så stora evenemang.

Trots missräkningen hyllades den frånvarande värden med en lång och varm applåd.

Fyllde 80 den 13 augusti
Fidel Castro, som inte har visat sig offentligt sen juli, fyllde 80 år redan den 13 augusti.

Men i det budskap som för fyra månader sen lästes upp i kubansk tv och då Castro berättade om att han genomgått en rad svåra operationer, så föreslog han att födelsedagsfirandet skulle skjutas upp till den 2 december, som också är 50-årsdagen av båten Granmas ankomst till Kuba, vilket var början på det gerillakrig som tre år senare förde Fidel Castro till makten på Kuba.

Mötet i Karl Marx-teatern i tisdags var bara det första av en rad arrangemang som kulminerar på lördag med en stor militärparad i Havanna.

Flera veckors förberedelse
Under flera veckor har det arbetats intensivt för att förstärka och bredda gator för att tanks och pansarbilar ska komma fram.

Och åskådarpodiet på Revolutionstorget är redan uppsatt, och längst fram där finns två speciella stolar. Ett tecken, tror många, på att Fidel Castro kommer att delta.

För de enda för vilka de två specialstolarna kan vara ämnade är just åt Fidel Castro och hans bror Raul, hans officiella arvtagare.

Skulle en stol stå tom, så är det en officiell bekräftelse på att arvtagaren redan har tagit över.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se